PROROČKI PROCES: ODGOVORITI

 


U prethodnim serijama blogova istraživali smo ‘proročki proces’ i govorili o tome kako Božiji glas nije samo jedan odvojen događaj, nego nešto što treba ispravno raščlaniti i raditi na tome. Pogledali smo i deo o ‘uštimavanju i ‘razlučivanju’. I konačno došli smo do tačke koja je u mnogo čemu ključni element celog procesa: kako odgovoriti na ono što nam Bog govori.

Kada  razmišljamo o tome kako da odgovorimo na Božiji glas dolazimo do mesta gde se proroštvo ukršta sa učeništvom. Na mnogo načina ovo ukrštanje je u srcu našeg odnosa sa Isusom. Jer mi kao hrišćani znamo da naš poziv nije samo da verujemo u Isusa nego i da ga sledimo kao učenici.  I jedini način da ga stalno i efektivno sledimo je da naučimo da prepoznamo njegov glas i onda  na njega da odgovorimo u poslušnosti.

Kao Isusovi učenici mi gledamo ka njemu da bi čuli šta On želi da mi radimo – i onda to i činimo. I to je srž učeništva: da ga čujemo i onda mu budemo poslušni.

Hajde da čujemo šta je Isus rekao na kraju Govora na gori:

“Stoga je svaki koji sluša moje reči i izvršava ih sličan mudrom čoveku koji je svoju kuću sazidao na steni.” Matej 7:24

Nije dovoljno da samo čujemo Isusove reči  – mi takođe treba da uskladimo svoj život sa njima i da poslušamo.

Možemo imati najneverovatnije 3D tehnikolor vizije, da susretnemo anđele, i čujemo Božiji zvučan glas, (i nema ništa loše da tražimo ove stvari), ali ako ne odgovorimo – ako ne dopustimo Božijem glasu da menja nas i svet oko nas – onda postoji problem.Treba da naučimo da hodamo u poslušnosti u vezi svega što nam Bog govori.

Kada nam Bog govori on govori sa razlogom i očekuje odgovor na to. Postoji duboka namera Božije izgovorene reči za nas. Ne smemo da budemo pasivni primaoci, nego da aktivno odgovaramo na njegova otkrivenja,

Treba da se prisetiti da je Božija reč tu da nas menja, ne samo da učini da se lepo osećamo. Kada nam Bog govori to je poziv na promenu. Ponekad će promena biti unutrašnja – promena srca ili uma- a nekada će biti spoljašnja – kada menjamo  naše ponašanje ili okolinu –Bog uvek radi na obnovi. On govori u naše živote kao Dobar Otac koji želi da nas menja na sliku njegovog Sina (Rimljanima 8:29) i da nas koristi kao instrumente transformacije u svetu oko nas.

Dakle, kako da postanemo oni koji su dobri u odgovaranju / reagovanju na Božiji glas? Kako da naučimo da hodamo u ispunjenju njegove dragocene reči za nas?

Primetila sam da oni koji su spremni da naprave konkretne, specifične i planove za koje će biti odgovorni nekome ,kao reakciju na Božiji glas, su obično ljudi koji su doživeli veliku meru transformacije i najbrže su rasli u proroštvu. Kada nam Bog govori, bilo da nam govori duboko u naš identitet, pokazujući nam kako da rešimo problem beskućnika u našem gradu, ili bilo šta drugo, potreban nam je plan. Pravo učeništvo je mnogo više od teorijskog razumevanja  istine onoga što On govori ili nejasnih predstava o tome kako bismo mogli obraditi njegove reči za nas. Važno je naučiti kako da odgovorimo celim srcem svaki put kada Dobri Pastir govori u naše živote.

Dakle, kada vam sledeći put Bog govori, postavite sebi ova dva pitanja:

·         Kako u sledećih par dana na praktičan način mogu u ovo da iskoračim?

·         Kome da budem odgovoran/a u vezi toga?

Comments

Popular posts from this blog

OD SLUŠANJA KA DELOVANJU

ZAŠTO ČEZNUTI ZA PROROŠTVOM ?

RAZUMEVANJE PROROKA 2. DEO