PROROČKI PROCES: RAZLUČIVANJE

 


“OK, šta tačno misliš pod tim?”

Da li ste ikada ovo rekli Bogu?

Objavljujemo seriju blogova na temu proročkog procesa, procesa koji počinje sa otkrivenjem iz Božijeg srca, a završava se, nadam se, sa ispunjenjem i transformacijom. Kao što je rečeno u jednom od prvih blogova, proroštvo nije samo jednokratan događaj, nego je dugoročni proces, kako usklađujemo naše živote i ispravno hodamo u reči koju dobijemo od Boga.

Tri dela procesu su: kao prvo, uštimavanje na Božije otkrivenje, sledeće je razlučivanje tumačenja, i onda aktivno odgovaranje/reagovanje na ono što Bog govori. Veoma je korisno da odvojimo ova tri dela i vidimo koje su nam jake a koje slabe strane, i na kojem ciljano da radimo više.

U ovom blogu fokusiraću se na srednji deo, razlučivanje, gde radimo na suštini onoga što nam Bog govori – pravo značenje iza vizija, snova, reči. Deo  gde na ispravan način sagledavamo otkrivenje i tumačimo ga.

 

“Šta ova prelepa slika vodopada zaista znači?”

“Šta mi Bog govori kroz taj san o belom konju prethodne noći?”

 

Ovde se radi o postavljanja pitanja Bogu šta otkrivenje znači i dobijanje pojašnjenja šta nam tačno Bog govori kroz to. To je u vezi ispravnog tumačenja otkrivenja kako bi znali kako na njega da odgovorimo.

Razlučivanje je vitalan deo proročkog procesa, onaj koji ne možemo da požurujemo; nažalost to je obično i deo procesa gde se najveće greške prave. Načešća greška koju pravimo je da se držimo našeg sopstvenog tumačenja  Božijeg otkrivenje. Mnogi problemi i kontroverze povezane sa proročkom službom nisu zbog slabog otkrivenja nego zbog pogrešnog tumačenja. Vrlo je lako skakati u zaključke i čitati naša sopstvena tumačenja u pravo otkrivenje. Kako bi bili dobri u tumačenju treba da položimo naš razum i sve naše agende, i aktivno tražimo Gospoda. Moramo ga pitati!

Važno je prepoznati simboličku prirodu mnogih bogomdanih otkrivenja; ponekad je proroštvo prilično čudno i misteriozno. Da budem iskrena, ponekad poželim da je Božija komunikacija jednostavnija. Prilično sam ljubomorna na Mojsija:

“Kada je među vama prorok Gospodnji,ja mu se u viđenjima otkrivam, u snovima mu govorim. Ali nije tako s mojim slugom Mojsijem – on je veran u svoj mojoj kući. Ja s njim razgovaram licem u lice, otvoreno, a ne u zagonetkama.”4. Mojsijeva 12:6-8

 

Ali mislim da je ovo dobar podsetnik da zdravo bavljenje proroštvom izvire iz dubokog odnosa s Bogom i  ponekad on odlučuje da govori u zagonetkama, kako bi morali doći bliže njemu da bismo čuli tumačenje.

Na koji god način Bog komunicira sa nama, a otkrivenje može da ima mnogo prelepih i različitih formi, mi treba da dođemo do tačke pojašnjenja kako bi znali šta nam On tačno govori. Da, ponekad tumačenje dođe brzo i jasno, ali mnogo je potrebno da aktivno pitamo Boga za pojašnjenje.

Kada pomažemo ljudima da procesiraju njihova proroštva često im se predlaže da izraze suštinu Božje reči kao da Isus stoji pored njih i direktno im govori. Ovo je često sjajan način da se značenje proroštva raščlani na nekoliko jasnih, jednostavnih reči.

Dobro je setiti se da ne moramo sve sami da radimo i često nam drugi ljudi mogu pomoći ako ih uključimo u ovaj proces tumačenja.

Kako tražimo pojašnjenje, ova pitanja je dobro da postavimo:

·         Zašto mi je Bog dao ovo otkrivenje baš sada u ovom periodu? Koja je svrha?

·         Koji stih je relevantan?

·         Koje istine Bog želi da se držim?

 

Razlučivanje tumačenja proroštva je nešto što treba ozbiljno da shvatimo. To je veština u kojoj svi možemo da rastemo, i da sa pouzdanjem znamo da će nas Svetu Duh verno voditi u tome. Dakle, sledeći put kada primite nešto od Gospoda, nemojte se plašiti da ga pitate šta tačno misli pod tim. I onda pažljivo slušajte tumačenje.

Comments

Popular posts from this blog

OD SLUŠANJA KA DELOVANJU

ZAŠTO ČEZNUTI ZA PROROŠTVOM ?

RAZUMEVANJE PROROKA 2. DEO