ZAŠTO ČEZNUTI ZA PROROŠTVOM ?

 


U poslednje dane, kaže Bog, izliću svoga Duha na sve ljude, i vaši sinovi i kćeri će prorokovati, i vaši mladići imaće viđenja, i vaši starci će sanjati snove. A i na svoje sluge i sluškinje izliću tih dana svoga Duha, i oni će prorokovati.“ (Dela 2, 17,18; Joel 2,28,29)

Prošlog vikenda održana je Saborna konferencija u crkvi PHZ, Novi Sad, i na taj način smo i obeležili Pedesetnicu, dan izlića Svetog Duha i njegove sile. U okviru ove konferencije tim UP je održao radionicu na temu „Zašto čeznuti za proroštvom?“ Ovaj blog je kratak osvrt na tu temu.

Postoje tri važna aspekta proroštva kao i odgovor na pitanje zbog čega bi trebalo da čeznemo za proroštvom. Prvi je lični aspekt – benefit za naš rast u Bogu, drugi je grupni aspekt – benefit u izgradnji i ohrabrivanju Crkve i treći aspekt je zaštita Crkve – osetljivost i prepoznavanje napada neprijatelja.

Dakle, zašto čeznuti za proroštvom?

Sveti Duh je taj koji nas pokreće i njegova prisutnost je od neizmerne važnosti u životima vernika. Kako se transformacija desila u životima apostola nakon što su primili Svetog Duha – doživeli su obnovu, srca im je prožela vatra, ulila se hrabrost u njih, došlo je do oslobođenja, dobijaju silu za svedočenjem, primili su silu odozgo – na isti način se ista takva transformacija i silno delo dešava u našim životima izlićem Svetog Duha.

Kako sam navela na početku, prvi aspekt je lični aspekt – i on se bavi pitanjem na koji način je proroštvo korisno u našem ličnom hodu s Njim? U stihu iz Joela 2:28-29 vidimo da postoji velika i jasna veza između izlića Svetog Duha i proroštva. Bog izliva Duh i ljudi prorokuju. U Novom savezu, kroz izliće Svetog Duha svi imamo mogućnost da čujemo Božiji glas i učimo da prorokujemo. Možemo tražiti od Svetog Duha da nas preplavi, da uđemo u taj dublji odnos s njim, da ga upoznajemo na jednom dubljem nivou i kao posledica tog zajedništva doći će i mogućnost da praktikujemo proročki dar. Proročke reči donose život u naše biće, kroz svetog Duha nam omogućavaju da vidimo stvari u našem životu kako ih Bog vidi, da vidimo stvari iz Njegove perspektive i na čudesan način nas povezuje s Očevim srcem, uvode u dublji odnos s Njim i pokazuju kako da sarađujemo s Njim da bismo živeli svoj život u punini.

Zatim, drugi aspekt, grupni, bavi se pitanjem izgradnje i ohrabrivanje Crkve i opisan je u stihovima iz 1. Korinćanima 14:3-5; 12,26,31,39 - „Ko prorokuje, svojim govorom izgrađuje, hrabri i teši... a ko prorokuje izgrađuje crkvu… Trudite se da obilujete duhovnim darovima radi izgrađivanja crkve… Neka sve bude na izgrađivanje… A svi možete da prorokujete, da svi budu poučeni i ohrabreni.“

Proroštvo ima velik uticaj na Crkvu, na njen rast i njeno osnaživanje. Slušajući za druge, proroštvom koje im prenosimo ohrabrujemo ih da nastave dalje u njihovom hodu s Bogom, da idu dublje, postičemo ih na službu, ponekad dobiju odgovore na konkretna pitanja i načine kako da reše neke stvari u životu, dobijaju utehu… Takođe, u savetovanju proroštvo može da bude dobar alat za trenutak proboja. Treba da razumemo da nam darovi nisu dati samo zarad nas samih nego i zarad drugih. Svrha svakog proroštva je približavanje Bogu, izgradnja i transformacija.

Treći aspekat tiče se Zaštite Crkve – kako proroštvom štitimo Crkvu. U Bibliji postoji slika stražara koji su se postavljali na gradske zidine i njihov zadatak je bio da osmatraju i upozoravaju na opasnosti koje se približavaju izdaleka. Moramo biti svesni da se „ne borimo protiv krvi i tela, nego protiv poglavarstva i vlasti tame i duhovnih sila“ (Ef. 6,12).

Proroštvo, osetljivost na Božiji glas i voljnost da ga slušamo pomaže nam da prepoznamo napade i strategije neprijatelja, osetimo kad neprijatelj radi i gde je mesto gde želi da razori. Na taj način možemo zaštititi Crkvu, braću i sestre, i izgraditi ih kroz to. Slušajući proročka upozorenja, možemo pronaći sigurnost i izbeći nesreće koje nas mogu zadesiti, pojedinačno ili zajedno, ako poslušamo Njegov glas.

Ps. 127,1 „Ako Gospod kuću ne gradi, uzalud se trude njeni graditelji. Ako Gospod grad ne čuva, uzalud stražar bdi.“

Kao deo ovog bloga, navela sam i dve ‘Aktivacije Proroštva’ koje smo koristili na našoj radionici i nadam se da će i vama pomoći na vašem putovanju rasta u daru proroštva. Ali ukratko, šta je Aktivacija Proroštva?

Aktivacija Proroštva, ili kako je mi još zovemo ’vežba slušanja’ je vežba koja nam pomaže da rastemo u daru proroštva vežbajući. Aktivacija ima za cilj da nam pomogne da naučimo kako nam Bog govori, i kako da razlučimo da li nam Bog govori, ili su to naše sopstvene misli. Što više ulazimo u proroštvo i vežbamo, Božiji glas će postajati jasniji.

Slepe Aktivacije

Jako je lako da ‘varamo’ u proroštvima čitajući izraze lica ljudi, ili se oslanjajući na ono što već znamo o toj osobi. Ovih nekoliko aktivacija su dizajnirane da nam pomognu da se u potpunosti oslonimo na Boga, pre nego na ono što već znamo. Takođe nam pomažu da vežbamo da se osećamo sigurno kada budemo slušali za one koje ne poznajemo.

Vezanih očiju

Podelili smo se u dve grupe od po 4 osobe. Svim osobama smo stavili povez preko očiju. Prve 4 osobe smo stavili do zida, a zatim, u tišini smo stavili ostale 4 osobe naspram njih. Osobe koje su bile jedna naspram druge su tražile reč od Boga jedna za drugu. Zatim smo delili reč ne skidajući povez sa očiju.

Imena u šeširu

Ovo jako dobro funkcioniše u velikoj grupi. Napisali smo svoja ime na papiriće, presavili ga i ubacili u šešir. Zatim, svako je izvukao jedan papir, ali nije smeo da pročita ime na njemu. Tražili smo od Boga proroštvo za osobu koja je na papiru. Bog je znao koja je to osoba, ali mi nismo znali! Zatim, redom smo podelili Reč koju smo dobili. Kada smo podelili Reč koju smo dobili, odmotali smo papir. Ta reč je bila namenjena za tu osobu!

Pogledajte na ljude koje imate oko sebe: Marka, Svetlanu, Danicu, Kaju, Milana… svako od njih prolazi kroz razne situacije u životu i ne možemo znati šta se nalazi u dubini njihovih srca – da li je poziv, bol, ranjenost, tuga, radost, iskušenje… Ali Bog… On zna dubinu, zna snagu tih osećanja i želi da isceli, dotakne, otkloni, obasja. Zar ne želite da budete taj alat u Božijim rukama koji će doneti transformaciju u život te dotične osobe?

Naša želja je da svi poželite da čujete Božiji glas za izgradnju vas samih a onda i drugih. Dozvolite da se izliće Duha dogodi, primite „silu odozgo“ i hrabro zakoračite u misiju na koju vas Gospod poziva.


Comments

Popular posts from this blog

OD SLUŠANJA KA DELOVANJU

RAZUMEVANJE PROROKA 2. DEO