OD SLUŠANJA KA DELOVANJU

 


 

by Brandon Kelly.

 

Kao apostolu, moje divljenje i uvažavanje proroka i proroštva značajno je poraslo u poslednjih nekoliko godina. Imao sam neverovatnu priliku da prođem proročku grupu i proveo sam dosta vremena sa prorocima, i to je razvilo moje razumevanje proroštva i donelo iskustvo  proroštva u moj život. Ali postoji jedna stvar koja se i dalje ističe u većini interakcija koje imam sa prorocima - oni previše vremena provode slušajući i nedovoljno vremena delajući/radeći.

Ali da bih bio fer, apostoli provode previše vremena radeći i vrlo malo vremena slušajući. Jednom, za vreme proročke grupe, podelio sam kako mi se vrlo često dešava da odmah odgovorim na ono što mislim da Bog govori, i zbog toga sam razmišljao da sebi dam 24 sata čekanja pre nego što uradim bilo šta.   

 

Sav ponosan, mislio sam da ću prorocima u mojoj proročkoj grupi biti primer toga kako to izgleda biti strpljiv i čekati na Boga. Nakon što su svi prestali da se smeju, shvatio sam da 24 sata nije ništa za proroka. Izazvali su me da razmislim da uzmem nedelju dana ili možda više vremena, kako bi se više angažovao u slušanju Božijeg glasa i čuo jasno šta mi govori pre nego što bilo šta uradim. Ovo je razlog zašto apostoli i proroci dobro rade zajedno. Proroci drže apostole na putu onoga što im je Bog govorio, pomažući im da čuju jasno i duboko. Apostoli pomažu prorocima da idu napred, pomažući im da preduzmu akciju.

Kad su oboje oličenje onoga što jesu, postoji ravnoteža slušanja i delovanja u životu crkve. Šta može prorok naučiti od apostola što će im pomoći da preduzmu akciju u onome što je Bog rekao?

Naučio sam da postoje pet pitanja koja su korisna da zapitamo sebe, i druge, kada prelazimo iz slušanja ka delanju:

1. Koji je jedan od načina na koji možeš da odgovoriš na ono šta ti je Bog rekao u sledeće dve nedelje?
Obično, nikada nam ne nedostaje inspiracije za velike i uzvišene planove koje bismo ostvarili kada čujemo od Boga. San o onome što Bog može učiniti u nama i kroz nas može biti značajan, posebno za duboke i nezaboravne proročke reči. Međutim, ukoliko ne možemo da identifikujemo sledeći korak akcije koji je potreban da nas pomeri na putu ka Božijim rečima,

vrlo verovatno da nikada nećemo ništa uraditi povodom toga. Na pitanje šta neko može da uradi u naredne dve nedelje, tera ih na sledeći praktični korak koji bi mogao da se uradi. Ukoliko to ne bude moguće uraditi u roku od dve nedelje, verovatno se može preduzeti ipak neki manji korak kako bi ih pomerili u pravom smeru. Sviđa mi se dvonedeljni vremenski okvir jer omogućava dovoljno prostora za nepredviđena pitanja koja se javljaju, ali je dovoljno kratak da akcija i reč ostanu sveži u vašem srcu i umu.

2.     Kada ćeš to uraditi?
Nakon što je sledeći korak akcije identifikovan, korisno je precizirati kada će se akcija preduzeti. Ako sada izostavite specifičnosti, malo je verovatno da će one postati jasnije kako vreme prolazi. Potreban vam je plan kada će se dogoditi vaš odgovor na Božju reč. Koji će to dan biti? U koje vreme? Čak i kategorije vremena - ujutro… na ručku… - nisu dovoljno specifične. Hoćete li to učiniti pre doručka ili odmah nakon što se probudite? Količina jasnoće koju sada imate o svom planu direktno je povezana sa verovatnoćom da ćete to kasnije uraditi.

 

3.     Ko će te držati odgovornim?
Kada postoji plan za ono šta ćete raditi i kada ćete to uraditi, morate da nađete nekoga ko može da vas drži odgovornim. To ne bi trebalo da bude neko ko će vas kriviti i sramotiti ukoliko niste učinili ono što ste trebali da radite, već neko ko će vas podržati i ohrabriti da uradite ono što ste rekli da ćete učiniti. To bi mogao biti neko iz vaše proročke grupe, prijatelj, supružnik ili neko kome verujete da će ići do kraja sa vama. Nije dobro da vas drži odgovornim neko ko vas neće držati odgovornim. Takođe nije dobro da lažete u vezi onoga što ste postigli, jer se onda gubi smisao odgovornosti.  Budite iskreni i priznajte kada niste uspeli. Osoba koja vas drži odgovornim treba da pokaže milost i ponudi podršku u ostvarivanju vašeg koraka akcije.

 

4.     Šta možeš da uradiš upravo sada kako bi osigurao da se plan ostvari?
Često postoje male stvari koje mogu odmah da se urade kako bi osigurali da će se koraci akcije ostvariti. To su obično jednostavne i brze stavke kao što su: slanje e-pošte ili poziv osobi koja će vas držati odgovornom, postavljanje koraka akcije u kalendar, pisanje beleške sebi ili podešavanje podsetnika na telefonu. Ako sada možete nešto od toga da uradite, time sebi obezbeđujete uspešnost za kasnije.

 

5.     Koje blokade na putu bi vas mogle sprečiti u tome?

Ne možemo uvek predvideti kakav je put ispred nas, ali ponekad možemo naslutiti blokade na putu pre nego što naletimo na njih. Ako sada možemo da identifikujemo blokade na putu, možda ćemo moći da im prilagodimo planove koje pravimo ili dodamo neke korake usput koji će ih savladati pre nego što postanu problem. Blokade puteva mogu uključivati: nemanje ispravnih resursa (vreme za razmišljanje, materijal i znanje), nekoga ko će se suprotstavljati onome što pokušavate da uradite, lični strahovi, duhovna borba, itd.

 

Slušanje Boga je od vitalne važnosti za život učenika, ali podjednako je važno i reagovanje na ono šta On kaže. Dok razmatramo preduzimanje koraka, ono što će nam garantovati uspeh je dodatno razmišljanje i ciljanost u naše planiranje.

 

Šta tebi pomaže da pređeš iz slušanja ka delovanju?

Koja druga pitanja bi mogao da postaviš sebi koja bi donela jasnoću u planovima i akciji?

 

Comments

Popular posts from this blog

ZAŠTO ČEZNUTI ZA PROROŠTVOM ?

RAZUMEVANJE PROROKA 2. DEO