RAZUMEVANJE PROROKA 2. DEO

 


Šta je uloga današnjih proroka? Koji je njihov specifičan posao?

Problem koji želimo da izbegnemo u našim crkvama je kada se ljudi, oblikovani kao proroci, ne ponašaju u skladu sa svojim pozivom, bilo zbog nedostatka razumevanja ili nedostatka prihvatanja. Stoga moramo da razumemo širu sliku onoga šta proroci imaju da daju crkvi i svetu, i učinimo da se to efikasno upotrebi.

Efescima 4 nam pokazuje da je ‘prorok’ jedna od pet uloga koje je Isus darovao svojoj crkvi, i da svih pet uloga imaju svrhu izgrađivanja Tela Hristovog do zrelosti. Tek kada su svih pet darova u potpunosti u funkciji kako bi opremili telo, tada ćemo moći zaista da odražavamo punu meru Hrista i Njegovu slavu svetu oko nas.

Svi mi imamo ulogu; svako od nas je dar crkvi. Ako ste stvoreni kao prorok (a to je nešto što smo istraživali u prethodnom blogu), onda je crkvi i svetu potrebno da prihvatite ovaj poziv u svom životu i učinite nešto s njim. Molim vas, nemojte zadržavati za sebe tu posebnu milost koju vam je Bog poverio, jer ona nije samo za vašu korist već za korist celog Tela Hristovog.

Dakle, šta je njihova uloga i šta bi oni trebalo da rade?

U prethodnom blogu analizirali smo kako su proroci veoma svesni jaza između Božije slave i stvarnosti sveta oko nas, i kako su motivisani da artikulišu i zatim premoste taj jaz.

U Starom zavetu, ova 'svest o jazu' se manifestovala u prorocima kao Božjim glasnicima koji su pozivali narod Božiji da se vrati u vernost savezu. To je takođe značilo izricanje reči osude i upozorenja: pokajte se ili trpite posledice okretanja leđa Bogu; ako istrajete u tome – "prkoseći Njegovoj slavnoj prisutnosti" (Isaija 3:8) – onda će biti problema.

Novozavetna perspektiva o prorocima ne gubi 'svest o jazu', ali sada moramo gledati stvari u svetlu Isusovog života i izlivanja Duha na Pedesetnicu. Način na koji sebe razumemo kao proroke treba da bude definisan u skladu sa Isusovom službom kao istinitom i savršenom proroku. I nakon Pedesetnice slavimo činjenicu da je dar proroštva dostupan svima.

Jedan od mojih omiljenih stihova o proroštvu nalazi se u Delima apostolskim 15:32 i daje nam uvid u to kako se proročka uloga sdvijala u ranoj crkvi:

Juda i Sila, koji su sami bili proroci,

Mnogim rečimaohrabriše i učvrstiše braću.


Proroci imaju vitalnu ulogu u razvoju duhovnog zdravlja ljudi, dok se oslanjaju na Božje srce i izgovaraju reči ohrabrenja.

Na koji još način proroci služe crkvi? Kako izgleda njihov sjajan doprinos?

Slušaju i opažaju: proroci su posebno uštimani da čuju i komuniciraju Božje srce; njihova uloga je da omoguće da crkva ima oči da vidi i uši da čuje. Zbog njihovog oštrog duhovnog vida, imaju ključnu ulogu u oslobađanju vizije – vide širu sliku gde nas Bog zove i omogućavaju nam da podignemo oči i vidimo budući potencijal.

Opremaju: proroci pomažu ljudima da sami čuju Boga, tako da svaki sledbenik Isusa može razaznati Njegov glas i slediti Njegovo vođstvo.

Orijentišu: Proroci imaju duboku glad za Bogom, strast prema Njegovom prisustvu i želju da se svako približi Isusu. Neprestano usmeravaju pažnju nazad ka Bogu i pozivaju Božji narod na vernost savezu. Oni su osetljivi i na oprezu u pogledu kompromisa i samozadovoljstva, čuvajući se od idolopoklonstva i promovišući radikalnu poslušnost.

Vide kreativna rešenja: Proroci često imaju sposobnost da naprave korak unazad od onoga što jeste i vide kreativna rešenja i razviju viziju za situacije koje drugi ne vide. Često su veoma intuitivni i mogu da misle van ustaljenih okvira.

Osetljivi su na duhovni rat: Proroci su osetljivi na borbu koja se vodi u duhovnom svetu. Razaznaju utvrđenja i opremaju crkvu da preuzme autoritet nad silama tame.

Zagovaraju društvenu pravdu: Kako proroci prate Božije srce, razvijaju i strast ka stvarima koje se tiču Boga i daju prioritet pitanjima pravde. Govore protiv opresije i pozivaju društvo na promene.

Postavljaju pitanja: Proroci pomažu Božjem narodu da razvije alternativnu svest postavljajući pitanja o svemu što ne odražava vrednosti Božjeg carstva. Njihova pitanja omogućavaju Božju stvarnost da sruši iluzije i obmane i da crkva bude jača i oštroumnija.

Nadam se da vidite da proroci imaju ključnu ulogu u stvaranju zrele, Isusom oblikovane crkve. Moramo promovisati razumevanje njihove uloge, kao i obezbediti resurse i podršku njihovoj službi, tako da cela crkva može imati zdravu proročku svest i kulturu.







Comments

Popular posts from this blog

OD SLUŠANJA KA DELOVANJU

ZAŠTO ČEZNUTI ZA PROROŠTVOM ?