Proroštvo i reči znanja

 


Ovaj tekst je napisao Džon Vajt povodom svojih misli i zapažanja o reči znanja, i nastavak je bloga u kom je pisao o vezi između proroštva i govora u jezicima, koji ćete uskoro moći da pročitate na našoj stranici.

Skot Bader-Sej u svojoj knjizi “Sleđenje Isusa u kulturi straha” piše: “Ranije sam mislio da u Bibliji anđeli počinju svoje poruke sa ‘ne boj se’ jer je njihova pojava zastrašujuća. Ali sada razmišljam drugačije. Mislim da oni započinju na taj način jer je stišavanje straha neophodno da bismo čuli i uradili ono što Bog traži od nas. Strah nam otežava da zamenimo Isusovu etiku rizika etikom sigurnosti. Na kraju, sleđenje Isusa zahteva da zakoračimo u ‘neustrašivu veru’.”

Bog nam je dao neverovatne duhovne darove, ali da bismo koristili ove darove, moramo da stišamo strah i iskoračimo u “neustrašivu veru”. Ovo istupanje u veri može da bude pravi izazov, posebno kada su u pitanju reči znanja. Da li sam ja zaista čuo reč znanja od Boga? I šta ako tu reč govori neko na skupu? A šta ako se ništa ne dogodi nakon što smo se molili za stanje na koje se odnosila reč znanja?

U mom iskustvu, postoji sklonost u crkvenim krugovima da traže reči znanja pre sastanka u crkvi i onda idu okolo po crkvi tražeći ljude na koje se ta reč odnosi. Moja želja je da vidim izoštravanje jasnoće i tačnosti u rečima znanja. Sve je povezano s tim da sve više istupamo u neustrašivu veru.

Ovo su neke definicije proroštva:

Džejms Rile: “Proroštvo izražava srce Božje kroz reči čoveka osobi/grupi u bilo kojoj datoj situaciji u cilju izgrađivanja u veri.”

Džon Vimber: “To je natprirodna sposobnost da govorimo Božju misao inspiracijom Svetog duha na datu temu u datom trenutku.”

Vejn Grudem: “Govoriti nešto što je Bog spontano doneo u um.”

Majk Bikl: “Proroštvo je svedočanstvo Isusovog srca za njegove ljude.”

Reči otkrivenja (proroštvo, reči znanja, dar govora u jezicima/tumačenje jezika) otvaraju čovekove oči i uši za Boga.

Reč znanja je informacija koja nam je natprirodno data Svetim Duhom. Može se odnositi na prošle ili sadašnje okolnosti. Reč ukazuje na to šta Gospod želi da učini za nekoga, otkrivajući ponekad skrivene uzroke postojećih simptoma u telu ili životu osobe. Kao i kod proročkih reči i slika, reči znanja pokazuju primaocu da ih Bog poznaje i voli (Jovan 4: 16-19, 29, 39). Primaoci su ohrabreni da traže molitvu i da se otvore, što inače to ne bi učinili.

One mogu imati moćan efekat kada se molimo za nevernike, kada se susretnu sa silom i prisustvom Boga van crkvenog okruženja.

Reči znanja dolaze na mnogo načina. One mogu biti misli ili utisci. Mogu biti nepokretne ili pokretne slike. Mogu doći kao osećaji u telu, gde pre toga nisu bili.

Reč znanja možemo da vidimo kao sliku, viziju ili san o nekom delu tela, situacije ili incidenta.

Možemo da pročitamo reč znanja kao reč ili reči nanesene preko lica ili tela neke osobe.

Možemo čuti reči znanja, zvučno ili u našem umu.

Možemo da znamo reč znanja, osećamo uverenje u našem duhu, ili da imamo osećaj sile u našem telu, fizički osećaj (npr. vrućinu, težinu ili trnjenje ruku, što nam ukazuje da treba da položimo ruke na tu osobu za koju je reč znanja izrečena).

Možemo osetiti reč znanja kao čudan ili neuobičajen bol u telu gde ga ranije nismo imali.

Treba da prenesemo reč znanja spontano, govoreći bez prethodnog razmišljanja i namere.

S izuzetkom govora u jezicima, vežbanje duhovnih darova zahteva javni rizik.

Dakle, kako znati da li su reči znanja tačne?

Možda će zvučati previše očigledno, ali postoji samo jedan način – samo kaži reči i koristi ono što ti je bilo pokazano. Poniznost, mudrost, ljubav i nežnost moraju biti pokazani. Mislim da je vrlo važno za hrišćane da traže od Boga dozvolu da podele i govore reči otkrivenja (proroštva i reči znanja). Hrišćani ne ogovaraju; oni samo dele! Vrlo je lako izlanuti stvari odmah; ali nekad je najbolje čekati i razlučiti pravo vreme i situaciju kako bismo preneli i podelili reč. Osetljive teme zahtevaju posebnu brigu. Lako možemo potceniti efekat i silu u primanju reči znanja. Ukoliko sumnjate, zaustavite se. U sumnji razgovarajte s vođama i proverite činjenice.

Kako da postanem bolji u primanju reči znanja?

Isus nam kaže da tražimo i da će nam se dati (Matej 7:7-11). Ne mogu dovoljno da naglasim važnost očekivanja. Treba da iskoristimo svaku priliku da vežbamo reči znanja.

Očekuj da ti Bog da reči znanja. Traži od Boga da ti da još detalja.

Očekuj da reči znanja budu specifične.Veoma često date su reči koje su vrlo nejasne i uopštene, koje bi mogle da se primene na mnogo različitih ljudi u skupu. Čeznem da dobijem specifične i direktne reči da nema sumnje kome je reč u skupu namenjena. Uopštene reči, na primer: “neko se muči s bolovima u leđima” nisu toliko moćne kao “protruzija diska kod L3/4 u kičmi”.

Svi imamo svoj duhovni rečnik, kroz koji nam Bog govori na način jedinstven za naše razmišljanje, razumevanje i viđenje. Treba da tražimo od Boga da proširi naš duhovni rečnik, kako bismo mogli naučiti da čujemo i prepoznamo njegov glas.

Pavle piše u Filipljanima 4:8-9: “Na kraju, braćo, što god je istinito, što god je plemenito, što god je pravedno, što god je čisto, što god je lepo, što god je na dobrom glasu – ako je neka vrlina ili pohvala – na to mislite. Ono što ste od mene naučili, primili, čuli i videli, to činite, i Bog mira biće s vama.” Takođe, i 1. Korinćanima 2:16: “Ko je upoznao um Gospodnji da bi ga poučio? A mi imamo Hristov um.”

Dakle, kako istupamo u vežbanju i korišćenju duhovnih darova, potrebno je da imamo obnovljen um, onaj koji je sposoban da misli Božje misli. Ovo je molba: koristimo sve Božje savete da se čita, meditira i deluje prema Božjoj reči, Bibliji. Neka Božja reč informiše naš um dok istupamo u rečima znanja.

Comments

Popular posts from this blog

OD SLUŠANJA KA DELOVANJU

ZAŠTO ČEZNUTI ZA PROROŠTVOM ?

RAZUMEVANJE PROROKA 2. DEO